עיצוב הבית

עיצוב הבית

חוצה באדום – עיצוב פנים. קיר קונסטרוקטיבי שטיפס לכל גובהו של הבית ונוכחותו היוותה אילוץ, הפך בתכנון השיפוץ שביצע בו המעצב אשר אלבז למוקד מרכזי בסיפורו החדש של החלל

 מאת: עידית אסא

"למעשה,כל סיפור השיפוץ המסיבי שבוצע בבית, התחיל מרצון הדיירים שרכשו אותו לשלב בו מעלית" אומר המעצב אשר אלבז על פרויקט תכנונו המחודש של הבית השוכן בצפון הישן של תל אביב "היות ומדובר בחלל פנים המורכב מקומות ומפלסים ובמשפחה שילדיה בגרו, נוחות עתידית הייתה סעיף משמעותי בפרוגראמה שהוגדרה, ובתוך כך הפך התהליך ש"החל בקטן" לפרויקט מקיף בכל מובן".

עיצוב פנים בית פרטי בתל אביב 1

הבית המקורי, דו קומתי + מרתף, נבנה בשנות השישים והיה מאופיין בחזות כבדה: מחופה טיח קוורץ ומתוכנן במבנה של שני גושים עליונים- קדמי ואחורי, ש"ישבו" על גוש תחתון נסוג מעט פנימה ביחס אליהם, וקטן יותר. חלל הפנים נחלק לקומת כניסה ציבורית בת שני מפלסים, במפלסי הקומה העליונה שכנו ארבעה חדרי מגורים, ועל הגג היה חדר "קל" בנוי מלוחות אזבסט.

 הרעיון התכנוני שגיבש אלבז נועד לשוות לחזותו החיצונית של הבית מראה קליל ועכשווי יותר, להתקין בו תשתיות חדשות-מתקדמות, ולנצל כראוי את שטח הפנים, תוך התאמה לאורחות חיי המשפחה המסורתית שמרבה לארח.

חידוש חזיתות המבנה התמקד בפירוק המערך הגושי שאפיין אותו ע"י הגבהת הגוש התחתון וחיפוי כלל פני השטח בלבני בטון לבנות שהקנו לו חזות נקייה ואחידה. צדו האחד של הגוש העליון, אשר חרג מעט לכיוון שביל הגישה לבית כעין בליטה צדדית, "נותק" ויזואלית ממסת הלבנים והודגש באמצעות שימוש בחומריות שונה הנוסכת ממד של עניין נוסף – חיפוי שפכטל אמריקאי לחוץ בגון אפור-תכלכל ומרקם מבריק למחצה. במסגרת חידוש החזיתות, חודש גם שטחה של החצר המיושנת שסבבה את הבית, והתמונה הנגלית מן הרחוב חושפת שער עץ מעוצב, אשר פתיחתו מובילה אל שביל גישה מרוצף מלווה בצדו האחד במעקה עץ בנוי המשמש אף כספסל, ובעציצי ענק שחורים בצדו השני. שטחן של חצרות אנגליות, שנגזרו מקיומה של קומת המרתף ומלוות את השביל, חופה בחלוקי נחל ובפתחיהן הותקנו סורגים שקופים המשמרים את המראה הנקי. לקראת סופו של שביל הגישה ומפגשו עם מספר מדרגות המובילות למבואת כניסה חיצונית, נוסף למעקה העץ גם מעקה נירוסטה התוחם ומגדיר את אזור הכניסה, וממנה ממשיך ויורד לכיוון החצר האחורית, שטופלה בחומריות זהה – ריצוף באריחי פורצלן וספסל עץ רחב משולב עם אדנית.

 אשר אלבז - בית בתל אביב (1)אשר אלבז - בית בתל אביב 2

נוכח האיפוק והניקיון שמאפיינים את המעטפת החיצונית, הכניסה לחלל הפנים מפתיעה בעליל, עם קיר צבוע באדום עז שמקבל את פני הבאים. קיר זה הינו קיר קונסטרוקטיבי ה"מטפס" מקומת המרתף עד הגג, ולפיכך גם היווה נתון בלתי ניתן לשינוי שהכתיב את זרימתו החדשה של החלל "כל השטח מאחוריו כלל לא נוצל בגלגולו הקודם של הבית" אומר אלבז, אשר את אילוץ קיומו רתם לתכנית שרקם והפך אותו למוקד מרכזי במרחב, הן צורני-ויזואלי והן פונקציונאלי.

מבנה קומת הכניסה נותר כשהיה בן שני מפלסים, אך בשל שילוב המעלית שונו מהלכי המדרגות שלהם, ומיקומי הפונקציות בחללה נקבעו בהתאם לכך (ראה תכניות לפני השיפוץ ואחריו): מפלס עליון (כניסה) הכולל מבואה רחבת ידיים ומימינה מעבר שלאורכו מצויים פתח הכניסה למעלית, ירידה לקומת המרתף ושירותי אורחים; ומפלס תחתון בו ממוקמים סלון עם יציאה לגינה, פינת אוכל ומטבח. מיקומו של גרם המדרגות המוביל לקומות העליונות נותר כשהיה, צמוד לקיר הקונסטרוקטיבי / האדום, אך הגרם הבנוי של טרום השיפוץ הוסר והומר בקונסטרוקציית נירוסטה ומדרכי עץ, מלווים במעקה שקוף ואוורירי.

בעוד הסלון הינו פתוח ונחשף לעין מיד עם הכניסה, הרי שחללי פינת האוכל והמטבח מוצנעים מצדו השני של הקיר האדום, כאשר פתחים אופקיים ואנכיים שנפרצו בו בהתחשב בקונסטרוקציה מעניקים הצצה אליהם, מנוצלים להצבת פרטי אמנות, וממתנים את נוכחותו הדומיננטית.

עיצוב פנים בית פרטי בתל אביב 4

למעט ההפתעה האדומה שמייצר הקיר, שפת החומר והצבע שטווה את מסגרת החלל רגועה ובהירה: לריצוף משמשים אריחי  גרניט פורצלן גדולים, הקירות צבועים בלבן שבור ומבריק למחצה, בפתחים מותקנים משקופי עץ אלומיניום עם תריסי הצללה והתאורה מתקבלת משילוב של גופי תאורה שקועים וסמויים לצד דקורטיביים.

אזורי פינת האוכל והמטבח, אשר במיקומם מאחורי הקיר האדום נהנים מתחושת אינטימיות נעימה לצד היותם מקושרים בקשרי עין ישירים לחלקיו האחרים של החלל,  וסדורים כך שהם מייצרים ציר אורכי אותו חילק אלבז ל"פרקים" ושילב בו פתרונות פונקציונאליים נוחים. כך, לדוגמה, פינת האוכל הרשמית כוללת שולחן ארוך במיוחד המאפשר למספר רב של סועדים להסב אליו בנוחות, ואת תקרתה שהונמכה לצורך הצנעת תשתיות תכנן אלבז כתקרה אקוסטית המאפשרת לנהל שיחה נינוחה בארוחות רבות משתתפים. הפרק האמצעי הוא פינת אוכל לשימוש יומיומי, אשר הופרדה מפינת האוכל הרשמית באמצעות יחידת רהיט המכילה חללי אחסון לחפצים נדרשים בהישג יד,  ומסך טלוויזיה נייד אותו ניתן להפנות לשני הכיוונים. את הציר האורכי חותם המטבח- חלל מרווח שסקיילייט גדול מוקף מסגרת שבתוכה מותקנת תאורה שקועה מקרה את מרב שטחו. הסקיילייט החשמלי, המצויד בתריס הצללה ומופעל באמצעות מערכת בית חכם ששולבה בתכנון, הותקן במקום כיפה סקיילייט חלבית קטנה שהייתה קבועה בתקרה והוסרה במסגרת השיפוץ. הפתח שנותר עם הסרתה והורחב בהתאמה לגודלו של המטבח השוכן תחתיו, כשהוא מחדיר לחללו אור יום נעים ופתיחתו מזרימה אליו אוויר צח בהתאם לרצון ולעונות השנה.

חלל המטבח תוכנן בהתאמה לצורכי משפחה המקפידה על אורח חיים מסורתי, ובתוך כך שולבו בו אלמנטים כפולים לשמירת הכשרות. עיצובו משלב יחידות בגימור שלייף לק אפור הניצבות משני עבריו ומותירות את מרכז שטחו פתוח להתנהלות נוחה, וקוריאן לבן שנבחר לשמש במשטחים ובחיפוי הקירות משלים את חזותו הנקייה. תכנון הפנים ככלל, שם דגש רב על פתרונות אחסון, ורבים מפריטי הריהוט בבית תוכננו ייעודית לצרכים שהוגדרו ובוצעו בעבודת נגרות, דוגמת ארון לאחסון כלי אוכל חגיגיים שתוכנן בסמוך לשולחן האוכל הגדול תוך הבטחת נגישות נוחה.

 עיצוב פנים בית פרטי בתל אביב 3

קומת המרתף משמשת כחדר קולנוע, ובמפלסים הגבוהים שוכנים חדרי המגורים, שתוכננו כחללים מרווחים ורוצפו בפרקט אלון מיושן: שני חדרי ילדים החולקים חדר רחצה משותף במפלס אחד; יחידת הורים מפנקת הכוללת גם מרפסת וחדר עבודה של בעלת הבית במפלס מעט גבוה יותר; והמפלס העליון הוא מפלס הגג, בו הוענק "לחדר הקל" טיפול תרמי ואקוסטי לצורך הכשרתו כחדר עבודה של בעל הבית, הנהנה אף הוא ממרפסת צמודה. אין ספק שנוחות היא מוטיב מרכזי בבית של אחרי השיפוץ: החל ממערכת בית חכם ששולבה בו, דרך פתרונות אחסון מגוונים שהוא משופע בהם, חדרי רחצה מפנקים, "סולר טיוב" שהותקן במפלס העליון, וכלה, כמובן, במעלית. ובתוך כל אלה שזורה נוכחותו של הקיר האדום כחוט מקשר, ולו ויזואלית, בין  מפלסי החלל, כשהיא נוסכת עניין מקורי ומדגישה תכנון מושכל שהפך אילוץ להזדמנות.

קבלן : חברת איזומטריה

נגרות : אלון הרצוג

צילום: רמי סלומון וכנרת לוי

תכנון: מעצב פנים אשר אלבז   בית ונוי – גליון 110

מודעות פרסומת

מחשבה אחת על “עיצוב הבית

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s